Очаква се следващата седмица законопроектът на БСП за изменение на Изборния

...
Очаква се следващата седмица законопроектът на БСП за изменение на Изборния
Коментари Харесай

Филип Попов: Смесено гласуване парира минусите и на машинния, и на хартиения вот

Очаква се идната седмица законопроектът на Българска социалистическа партия за изменение на Изборния кодекс да влезе в правната комисия на Народното събрание, чака се и мнението на ЦИК, което обаче не е обвързващо. Това сподели пред БНР Филип Попов, заместник-председател на ПГ на Българска социалистическа партия за България.

Той напомни, че измененията са внесени заради исторически ниската изборна активност на последните избори, което води до делегитимация на определените органи, а " една от значителните аргументи е машинното гласоподаване ".

" Машините имат своя принос, своя плюс – че няма недействителни бюлетини, но когато се постави на везната броят недействителни бюлетини и исторически ниската изборна интензивност, следва да се направи този разбор, който направихме. Затова върнахме опцията различно – който желае и с хартия ", разяснява Попов в предаването " Преди всички ".

В проекта тъмните стаички се отстраняват, с цел да се ограничи опцията на следен избор. Тайната на вота се резервира, само че няма по какъв начин човек да извади телефон или друго средство и да снима по какъв начин гласоподава, разясни той.

Филип Попов счита, че при смесения вид – и машинно, и хартиено гласоподаване, могат да се " парират минусите и на двете ".

" Няма безпределно правилно решение. Винаги ще има някакъв негатив. "

Проектът е минал през съдружен съвет, към сегашния миг няма поддръжка от останалите съдружни сътрудници.

Във връзка с препоръчаните от Има Такъв Народ промени в законодателството за референдумите Филип Попов уточни, че това е " характерен закон с много съществени последствия при възможна смяна в него ".

Според него публичното мнение за Северна Македония е ясно и не е нужно да се харчат пари да се прави референдум, за какъвто загатна президентът Румен Радев в коментара си за визитата на премиера във Франция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР